De verlaagde registratierechten naar nieuws overzicht

22 September 2018

De regels
In Vlaanderen werd het klein en groot beschrijf op 01/06/2018 afgeschaft. In de plaats van dit beschrijf kwam er een tarief van 7% (of 10%). In Brussel plaatste men het klein en groot beschrijf al langer bij het groot huisvuil. Het tarief in het Brussels gewest werd toen vastgelegd op 12,5%.

Enkel in Wallonië houdt het beschrijf dus nog stand. Het beschrijf zijn de registratierechten die je betaalt op je huis of grond. Meestal heet dat een groot beschrijf, maar als je kadastraal inkomen onder € 745 blijft en je maar één woning op je naam hebt staan, kun je profiteren van een verminderd tarief. Dat heet dan — verrassing — een klein beschrijf. Let op, het aantal kinderen heeft ook een invloed op de prijs.

De uitzondering
Zoals voor elke regel, is er een uitzondering die de regel bevestigt. Voor een woning die je erft van een bloedverwant in opgaande lijn, moet je je binnen de drie jaar op dat adres domiciliëren en moet je in diezelfde periode de volle eigendom verworven hebben.

Eerste huis?
Dan heb je geluk in Vlaanderen, want dan heb je recht op het voordeeltarief van 7% i.p.v. 10%. Je kan zelf genieten van een vrijstelling op de eerste € 80 000 indien de aankoopprijs <= € 200 000 is (of € 220 000 indien het pand gelegen is in de Vlaamse rand of een van de kernsteden). Dat komt neer op maar liefst € 5 600. Mooi meegenomen toch?

Natuurlijk zijn er wel wat voorwaarden aan verbonden:
Je moet binnen de twee jaar in je woning intrekken. 
Je woning moet dienst doen als hoofdverblijfplaats en je moet er de volle eigendom van hebben — vruchtgebruik volstaat dus niet.
Opgelet: voor bouwgrond betaal je gewoon 10% verkooprechten zonder enige vorm van vrijstelling.

Bron : hypotheek.winkel - we vergelijken voor jou

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons