Mag de verhuurder zomaar de huurprijs verhogen? naar nieuws overzicht

15 December 2020

Woon je in een huurappartement of huurhuis, dan heb je normaal gezien een contract met de verhuurder en betaal je elke maand huur. Als je een verhuurder hebt -zoals de mijne vroeger- wordt de huur elk jaar geïndexeerd. Maar zijn er naast indexering nog andere redenen waarom een verhuurder de huurprijs kan verhogen, bijvoorbeeld werken aan het huis of de buurt?

De regels
Voor je begint te panikeren of een minirevolutie start, je huurcontract is sowieso gebonden aan de regels van de huurwetgeving. Die zijn er om ervoor te zorgen dat je ‘niet in het zak wordt gezet’. Dat houdt in dat:

 • De huurprijs en eventuele gemeenschappelijke kosten op elke publicatie over het pand moeten verschijnen (dus ook op onze website, op een affiche, …).
 • De huurprijs en -termijn in het huurcontract moeten worden opgenomen.
 • De verhuurder zowel het huurcontract als een gedetailleerde plaatsbeschrijving van de woning moet laten registreren.
 • De huurder een huurwaarborg moet betalen.

  Maar mag de huurprijs tijdens je contract de hoogte in gaan?
  Om met de deur in huis te vallen, ja, dat mag. Een verhuurder mag inderdaad een huurprijsherziening vragen. De aanvraag hiervoor dient (best aangetekend) te gebeuren tussen de negende en zesde maand vóór de huidige, lopende driejaarlijkse periode verstrijkt. Jij, als huurder, bent echter niet verplicht om in te stemmen met de vraag van de verhuurder. Kom je niet tot een akkoord, dan kan je verhuurder naar de vrederechter stappen tussen de zesde en derde maand voor de vervaldatum.

  Het oordeel
  De rechter zal in geval van betwisting oordelen of de aanvraag tot herziening al dan niet gegrond is. Het is dus zaak voor je verhuurder om met voldoende bewijzen te komen aandraven om het geluk aan z’n kant te krijgen. En dat heeft alles te maken met de waarde van de huurwoning.

  Kan hij aantonen dat die hoger is dan het bedrag dat je nu betaalt, dan kan de rechter mogelijk de huurprijsherziening toestaan. En dat kan in 2 gevallen:

  #1 Door nieuwe omstandigheden
  Stel je voor: je woont in een betaalbare huurwoning in een gedeelte van de stad dat wel, laten we het netjes houden, een likje verf of twee, drie kan gebruiken. En dan gebeurt het: je buurt wordt omgetoverd tot de place to be, hip, trendy met een mooi aangelegd plein (weg met die kraters in het wegdek), een tof cafeetje, nieuwe winkels, … Top, denk je, tot je huurbaas een verhoging van de huurprijs vraagt. Dat is even slikken! De verhuurder kan immers in dat geval een prijsverhoging vragen als hij kan aantonen dat de normale waarde van de huurwoning ten gevolge van deze nieuwe omstandigheden met minstens 20% verhoogd wordt.

  #2 Door aanpassingen aan de woning
  Je huurt een appartement gebouwd in de jaren 70 van vorige eeuw. Sommige eigenschappen van je flat zouden als retro gedefinieerd kunnen worden, maar dan met een grote kuch erbij. De verhuurder laat daarom verbeteringswerken uitvoeren en zorgt daarnaast bijvoorbeeld ook voor een opfrissing van de traphal, helemaal modern nu! De huurwaarde is daardoor met minstens 10% de hoogte in gegaan. Opgelet: je kan wel niet van verbeteringswerken spreken als het gaat om aanpassingen die nodig zijn om de huurwoning conform de eisen rond veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid in orde te krijgen (goed geprobeerd, verhuurder!).

  Help!
  Krijg je dus zo’n leuke brief van je huurbaas in de bus, panikeer dan niet. Je hoeft niet akkoord te gaan met de huurprijsherziening. Met de hulp van een advocaat of huurdersbond kan je nagaan of de aanvraag al dan niet correct is. Maar ook jij kan een huurprijsherziening aanvragen. Vind je bijvoorbeeld dat de prijs die je maandelijks betaalt te hoog is in verhouding met de waarde van het pand zelf, dan kan je vragen om de huurprijs te verlagen. Zorg dan wel je dat een goed gefundeerd dossier hebt aangelegd om aan te tonen waarom dat zo is. Wat minder betalen, doen we liever allemaal.

  Bron: Zimmo

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons